Mieke Abbink op haar motor waarmee ze zondag op de TT start.
Mieke Abbink op haar motor waarmee ze zondag op de TT start. FOTO JAN TIMMERMAN

DE ALMELOSE MIEKE ABBINK (15) STAAT VOLGENDE WEEK AAN DE START TIJDENS DE TT VAN ASSEN!

Zodra het startlicht dooft, is ze de zenuwen de baas. Want als het aan Mieke Abbink ligt, staat ze  zondag als een van de jongste deelnemers in de supersport 300 klasse op het podium van de TT in Assen.

Bianca Lucas


Almelo 

‘De tempel van het motorracen’, noemt Mieke het Drentse circuit. Als klein meisje kwam ze er al geregeld. Aan de hand van vader Jan die als teammanager het enthousiasme voor de motorsport doorgaf aan zijn dochter. “Toen ik 6 jaar was, wist ik het; ik wilde ook motorrijden”, vertelt Mieke. “Helaas had mijn vader vanuit zijn raceverleden veel meegemaakt qua blessures en ongelukken. ‘Veel te gevaarlijk’, riep hij.”
     Maar de kleine Mieke gaf niet op. Na vijfenhalf jaar kreeg ze dan toch haar zin. "Op een avond stond er opeen een zogeheten NSF-cup fiets in het kantoor, ik vond het meteen geweldig! Achter het bedrijf van mijn vader reden we elke dag rondjes op het motorrijden onder de knie te krijgen. Zelfs in de winter werd de sneeuw nog aan de kant geschoven en maakten we er een mooi baantje van." 

Later reisden ze naar Barcelona samen met oud GP-coureur Jasper Iwema en 

Henny Boerman om de nodige meters  te maken. “Ik vond het zó gaaf! Het liefst wilde ik gelijk de baan op in Barcelona.”

     Die brandende ambitie werd gezien door Arie Molenaar, die de Almelose in 2016 selecteerde voor de landelijke NSF-cup. “In Nederland zijn er maar een paar meisjes die racen, in deze cup was ik dan ook de enige" 

     Mieke groeide gestaagd de motor voorbij en maakte in 2017 de overstap naar de Gamma Yamaha R125-cup. Lang heeft dit niet geduurd, ná een half jaar stapte ze al weer over naar een nog hogere klasse. Jan maakte toen vanuit zijn bedrijf op dat moment onder-

delen voor de Yamaha R3 motoren. 

‘‘

Ik vond het zó gaaf! Het liefst wilde ik gelijk de baan op in Barcelona 

- Mieke Abbink 

Jan: "De coördinator van Yamaha Nederland hoorde van Miekes passie en stelde voor om haar op een R3 te laten rijden. Dat ging zo goed, dat we er zelf een kochten."

     Grote blijdschap toen ze vorig jaar een wildcard kreeg voor de TT in Assen. "ik was nog geen 15 jaar en kreeg toen dispensatie", legt ze uit. "Gelukkig is dat voor aanstaande zondag niet nodig. Wel ben ik de jongste deelnemer aan de Supersport 300 klasse." 

     Ondertussen traint ze zoveel mogelijk. "Toch ben ik nog zenuwachtig. Pas wanneer het startlicht uit is, laat ik het los. Soms is dat lastig. Sinds 2012 heb ik diabetes type 1. Stress veroorzaakt een fluctuatie in de bloedsuikerspiegel. Ik heb om die reden weleens een wedstrijd af moeten zeggen. Maar zielig ben ik niet!", zegt ze ferm. 

     Zondag is de wedstrijd, maar Mieke en haar team reizen woensdag al naar Assen. "We moeten alles opbouwen en het er 'spik en span' uit laten zien voor de sponsoren."

Mieke is de trotse ambassadeur van Stichting Happy smile, deze stichting bezorgd ongeneeslijk zieke kinderen een geweldige dag met hun familie. "Het is geweldig om hier een klein steentje bij te kunnen dragen!"